Telefoon

+31 6 24 11 34 77

Contact

info@ouroboroswellness.nl

Openingstijden

Ma - Zo: 7:00 - 22:00

Frankrijk

Lavendel Geur bij Ouroboros® Wellness

Wie kent het niet, de paarse lavendel velden als je in de hete auto door het heuvelachtige gebied in de Provence rijdt.

En misschien ook, dat je na een aantal dagen bedenkt dat een selfie wel heel mooi zou zijn. Alleen kom je er net achter dat de middag ervoor alles geoogst is….. Net te laat!

Misschien is dat laatste niet iedereen overkomen, maar ik kan het mij nog herinneren alsof het afgelopen zomer was.

Mijn gespannen ouders die zich druk maken om het (gemiste) fotomoment, mijn broers en ik die omkomen van de hitte en maar wachten tot we weer uit de hitte kunnen. We kenden trouwens nog geen selfies toen 😉

Lavendel

Lavendel Geur bij Ouroboros® Wellness

Lavendel komt van het Latijnse woord ‘lavare’ wat baden of wassen betekent.

Al duizenden jaren wordt lavendel toegepast, in het oude Egypte werd lavendelolie in het mummificeringsproces gebruikt.

In het oude Griekenland alsook in het Romeinse rijk zien we dat lavendel gebruikt werd als bad kruid voor zijn heerlijke geur en medicinale werking.

De Romeinen waren de eersten die de lavendel verbouwden, waardoor lavendel door het hele rijk bekend en gebruikt werd.

Middeleeuwen

Eeuwen later, in de Middeleeuwen, werd lavendel gebruikt als strooikruid om vertrekken fris en schoon te laten ruiken.

Ook kenden zij de insecten werende en ontsmettende werking van lavendel voor in huis en gewonden op het slagveld.

In Europa, Tirol, werd lavendel als heilig beschouwd, terwijl er op andere gebieden andere associaties met het kruid gemaakt werden.

Het was bijvoorbeeld de geur van de liefde, om mannen mee aan te trekken, en om een huishouden in balans te houden na een huwelijk.

Andere vrouwen gebruikten het ook om mannen mee aan te trekken, maar liefde had hier weinig mee te maken.

Zij hadden een beroep waarin lavendel gebruikt werd om klanten mee te lokken en aan te geven dat zij prostituee waren.

Renaissance

In de 16e eeuw kwam het ook in Engeland in gebruik als bad- en geneeskruid. De lavendelteelt in Engeland is echter inmiddels grotendeels verdwenen.

In de 17e eeuw heeft lavendel zijn weg via Engeland naar Amerika gevonden als medicijn.

Tegelijkertijd werd in Frankrijk lavendel als parfum geïntroduceerd vanuit de parfum stad Grasse.

Kwaliteiten Lavendel

Lavendel Geur bij Ouroboros® Wellness

Bepaalde kwaliteiten van lavendel zijn al lange tijd bekend, zoals de werking tegen insecten, ontstmetting van wonden, e.d.. Echter is daar in detail niet veel van bekend. Pas later is dit beter vastgelegd.

Pijn verzachtend

Vanaf de 17de eeuw bijvoorbeeld, werd lavendel gebruikt bij lichte vormen van migraine,flauwvallen, hartstocht, zenuwachtigheid, spijsverteringsstoornissen en hartkloppingen.

Lavendel helpt bij allerlei vormen van hoofdpijn, zoals vanuit de nek en schouder, migraine en zonnesteek. Dit komt door zijn werking op het centrale zenuwstelsel.

Verdund gebruiken bij insectenbeten, puur bij gewone wonden, koortslip (in het algemeen bij zenuwpijnen),

Bij een brandblaar helpt pure lavendelolie direct, waardoor de brandblaar snel wegtrekt na aanraking met de olie.

Verschonend

De antibacteriële werking van lavendel heeft meerdere toepassingen, bijvoorbeeld om wondjes te ontsmetten. Hier heeft het ook een lokaal pijnstillende werking.

Bij maag- en darmklachten zoals misselijkheid, maagkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Zorgt de lavendel voor spierontspanning in het spijsverteringsstelsel.

De antibacteriële werking van lavendel werkt ook erg goed bij sinusitis, verkoudheid en hoest. Het werkt slijmoplossend waardoor symptomen, zoals hoesten en een verstopte neus ook verzacht worden.

Bij bestrijding van hoofdluis kan lavendel ook ingezet worden door na het wassen enige druppels etherische olie op de hoofdhuid te smeren.

Gevoel

Lavendel beïnvloedt ons gevoelsleven op veel uiteenlopende wijzen, zo verminderd het opvliegers en stimuleert het bij een lage bloeddruk.

Het helpt ons ook om ons geheugen beter te gebruiken en voor sommigen is het een belangrijk ingrediënt voor liefdes bezweringen en dergelijke elementen.

Voor de liefde kunnen kleren ingewreven worden met de geurige bloemen, of de gedroogde bloemen. Als je in een romantische bui bent kan je het papier inwrijven met lavendel voor het schrijven naar die ene geliefde, om de kans op liefde te vergroten.

De anti stress, depressiviteit, of ontspannende werking van lavendel vinden we onder andere terug door naar de plant te kijken, de bloemen te ruiken of de bloemen te verbranden.

Overige invloeden

Verder worden er nog een aantal overige toepassingen benoemd, zoals het stimuleren van klieren, verminderen van spataderen, bij epilepsie en celgroei bevordering.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2013 in Tunesië, zou lavendel bescherming bieden tegen diabetes. Dankzij lavendel blijft de concentratie aan glucose in het bloed stabiel(er).

Lavendel in combinatie met kanker zou dankzij antioxidanten het ontstaan van kankercellen kunnen tegengaan. Daarbij concludeerde een ander onderzoek uit 2014 dat lavendel de dood van kwaadaardige kankercellen kan uitlokken.

Door het dragen van lavendel kan het ook beschermen tegen huiselijk geweld, wat mogelijk te maken heeft met de gedachte dat het de man kalmeert/aantrekt.

Lavendelgeur

De geur van lavendel heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand, dit komt deels door een stop dat linalool heet. Dit is recent onderzocht in een studie van Frontiers in Behavioral Neuroscience (2018).

In een eerdere studie uit 2012, door College of Public Health Science in Bangkok, is er onderzoek gedaan naar een groep mensen en hun respons op de geur van lavendel.

Bij alle testpersonen bleek de hartslag en bloeddruk gedaald was, minder zweette en zij zich in algemene zin gelukkiger en rustiger voelden.

Als je een keer gestrest bent of wat extra wilt ontspannen kan je dus prima even wat lavendel olie verdampen om tot rust te komen en even te genieten van het moment.

Ook als je slapeloosheid ervaart kan lavendel helpen om de geest te kalmeren en makkelijker in slaap te komen. Dit kan je doen door middel van een humidifier (verdamper) of gewoon een paar druppeltjes olie op je hoofdkussen aan te brengen… slaap zacht.

Ouroboros

Lavendel Geur bij Ouroboros® Wellness

Bij Ouroboros gebruiken wij, als u wilt, een massageolie waarin lavendelolie verwerkt is. Dit zorgt voor een extra ontspanning in de gemasseerde spieren en een extra algehele ontspanningservaren.

Ook zorgt het gebruik van de lavendelolie ervoor dat vocht retentie en cellulitis verminderen.

Daarnaast gebruikt Ouroboros ook verschillende geuren in onze massageruimten, waaronder uiteraard de lavendelgeur.

Uiteraard is de lavendel niet de enige geur die een positieve werking heeft op verschillende elementen in ons lichaam en ons leven.

Wij vertellen u graag meer over de andere geuren die wij gebruiken in onze wellness, zoals lotus en rozengeur.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij het massage aanbod van Ouroboros® Wellness en boek direct een afspraak voor een massage in Culemborg

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn, Ontspanning is wat er reeds is”.

Arjen Wilschut (Ouroboros)

Owner of Ouroboros